середу, 20 лютого 2013 р.

Зодіак

Зодіак
Область екліптики привертала особливу увагу стародавніх астрономів. Вони спостерігали за нею не лише вдень, а й уночі, коли на небосхилі з'являлись зірки та сузір'я—групи близьких зірок, що складаються у малюнки. Звісно, ті сузір'я, які з настанням ночі вступали на денну дорогу Сонця, здавалися астрономам особливо важливими та значущими. У давнину вважалося, що ці скупчення зірок пов'язані зі світилом якимось особливим зв'язком. Недивно, що саме в області екліптики знаходяться найдавніші з відомих людству сузір'їв. Більшість з тих сузір'їв представляють образи зірок (грецькою «тварина» — «зоон»), тому вся зона (до речі, «зона» перекладається як «пояс») екліптики отримала назву зодіаку — «звіриного поясу». Найдавніші зодіакальні сузір'я були виділені ще у Вавилоні, спершу їх налічували 18, але поступово їхня кількість скоротилася до сучасних 12: Овен, Телець, Близнюки, Лев, Рак, Діва, Терези, Скорпіон, Стрілець, Козеріг, Водолій, Риби. Для теперішніх астрономів вони мало чим відрізняються від інших 76 (загалом на сучасній мапі зоряного неба 88 сузір'їв), але в історії культури їм довелося зіграти надзвичайну роль: з найдавніших часів людство вірило, що всі вони здатні по-різ-ному впливати на життя людей.
На стародавньому небі зірок не видно, але вони там є, і Сонце здійснює свій добовий шлях разом з ними. З яким сузір'ям рухається Сонце, видно за двома сусідніми сузір'ями: за попереднім, яке сходить прямо перед світанком, і за на ступним, яке знаходиться на горизонті після заходу. Наприклад, якщо на зорі видно Лева, а надвечір — Діву, то Сонце перебуває між ними в сузір'ї Рака. Давні астрономи встановили, що Сонце, рухаючись за поясом з 12 сузір'їв, перебуває в кожному з них приблизно місяць. Але що означають слова «Сонце перебуває у такому-то сузір'ї»? Адже Сонце з'являється на небі вдень, а зірки — вночі. От якби сонячне світло не затьмарювало для нас на денному небі зірки, ми бачили б Сонце — найближчу до нас зірку—на фоні одного з 12 зодіакальних сузір'їв, що складаються з віддалених зірок. Те сузір'я, яке затьмарюють сонячні промені, і виявиться «визначальним» для цього періоду. Проте роздивитися його зірки на небі можна буде нескоро — за півроку, коли Сонце опиниться у протилежному зодіакальному сузір'ї. У площині екліптики та в поясі зодіаку спостерігаються і переміщення п'яти планет Сонячної системи, помітних неозброєним оком, — Меркурія, Венери, Марса, Юпітера та Сатурна.



1 коментар:

  1. Do you realize there's a 12 word phrase you can communicate to your crush... that will trigger deep emotions of love and instinctual appeal to you buried within his chest?

    That's because deep inside these 12 words is a "secret signal" that fuels a man's impulse to love, admire and guard you with all his heart...

    ===> 12 Words Who Fuel A Man's Love Response

    This impulse is so built-in to a man's brain that it will drive him to work better than ever before to make your relationship as strong as it can be.

    Matter of fact, triggering this influential impulse is so mandatory to having the best possible relationship with your man that the moment you send your man one of the "Secret Signals"...

    ...You will soon notice him open his soul and mind for you in a way he haven't expressed before and he'll distinguish you as the only woman in the world who has ever truly understood him.

    ВідповістиВидалити