четвер, 7 лютого 2013 р.

Планета земля


Планета земля
Наша земля — третя від Сонця планета. Зі сторони вона схожа на круглий голубий дорогоцінний камінь в оправі бездонних глибин космосу. Голуба вона тому, шо три чверті її поверхні покриті водами океанів, які виблискують у сонячному світлі. На жодній іншій планеті немає такої кількості води. Над водою вивищується земна твердь. Це великі континенти і тисячі невеличких островів. На полюсах земної кулі постійно виблискують білі полярні крижані шапки.


Розміри Землі

Сучасні вимірювання показують, що окружність Землі по екватору дорівнює 40 076 км. Екваторіальний діаметр Землі — 12 758 км, трохи більший (на 43 км) за полярний.

Маса Землі
Маса Землі — 6-1021 т.

Нахил земної осі
Вісь Землі нахилена до площини орбіти під кутом 66,5°.


Земля видається круглою, але вона не ідеальна куля, внаслідок швидкого обертання вона почасти схожа на мандарин - трохи більша на екваторі та сплющена біля полюсів. Учені називають таку форму сплющеною кулею (стероїдом). У наші дні штучні супутники здатні визначити й інші незначні відхилення, тому використовується інша назва - геоїд, що просто означає земну форму.




•Зондування Землі
Учені визначають внутрішню будову Землі за коливаннями, що виникають під час землетрусів або підземних вибухів.
•Кора
Земля має тверду оболонку з кам'яних порід, названу корою, товщина якої коливається від 6-11 км під океанами до 30-70 км під континентами.
• Мантія
Шар, розміщений під корою, що має товщину май¬же 3000 км, називається мантією. Цей шар насті¬льки гарячий, що каміння часто тече, як густа патока.
•Ядро
Нижче мантії розташоване металічне ядро, що складається переважно з заліза і нікелю.




Немає коментарів:

Дописати коментар