четвер, 7 лютого 2013 р.

Місяць


Місяць

Місяць — найбільший і найяскравіший об'єкт на нічному небі. Здається, що він світить майже так само, як сонце у похмурий день. Проте це не самосвітний об'єкт, а величезна холодна
кам'яна куля, що блищить відбитим сонячним світлом. Місяць — І супутник Землі в космосі, що постійно обертається навколо неї, І як Земля обертається навколо Сонця. Місяць за розмірами І приблизно в чотири рази менший за Землю. Вірогідно, він І утворився невдовзі після утворення Землі, можливо, в результаті зіткнення невеликої планети із Землею і викиду осколків.


Поверхня Місяця

Порита поверхня
Поверхня Місяця вкрита кратерами — заглибленнями, що виникли від зіткнень із величезними метеоритами у ранні періоди його розвитку.

Моря на Місяці
На поверхні Місяця є темні плями. Колись вважалося, що це моря. Насправді там ніколи не було морів; це величезні рівнини, утворені лавою, що витікала під час виверження вулканів на ранніх етапах його історії.

Місяць
Це період, за який Місяць обертається навколо Землі. Період обертання Місяця навколо Землі становить 27,3 доби, але насправді від однієї повні до наступної минає 29,53 доби, оскільки Земля також рухається по орбіті навколо Сонця, і Місяцю доводиться пройти трохи далі. Період тривалістю 29,53 доби називається місячним місяцем. Але сьогодні ми живемо не за місячним, а за сонячним (григоріанським) календарем, який було введено в 1582 р. Папою Римським Григорієм XIII.


Поверхня Місяця абсолютно мертва порівняно з земною. Місяць не має атмосфери. Його поверхня покрита дрібним білим пилом і порита кратерами. Крім того, його камяне ядро холодне, а не гаряче, як у Землі, і вулканічна активність, що постійно змінює лик Землі, на Місяці давно припинилася.

Немає коментарів:

Дописати коментар